logo

Tuincentrum
Yerseke
Hoveniers

voor uw complete tuin

Vijverbenodigdheden

Een vijver is een sieraad in uw tuin waarvan u elke dag kunt genieten. U kunt kiezen uit voorgevormde kunststofvijvers en vijvers die u bekleedt met vijverfolie. De folie is in diverse breedtes verkrijgbaar. Voor uitgebreide informatie kunt u bij ons terecht evenals informatie over pompen en filters. Ook over welke vissen in welke vijver gehouden kunnen worden geven wij u graag advies. Een Koikarper hoort niet thuis in een kleine vijver, een Goudwinde zwemt graag aan de oppervlakte terwijl de Goudvis graag de bodem opzoekt. Ook vindt u bij ons een groot assortiment zuurstof- en waterplanten.

Vijveraanleg en onderhoud:

Houdt met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver, extreme algengroei is het gevolg, het water wordt te warm wat gepaard gaat met vissterfte. De voorgevormde vijver is relatief duur maar makkelijk aan te leggen.

Wanneer u kiest voor een vijver van folie dan bent u vrij om te bepalen met welke vorm u gaat werken. Er zijn diverse breedtes folie leverbaar en door middel van een speciale lijm zijn diverse breedtes aan elkaar te lijmen.

Voor de afwerking van vijverranden zijn verschillende mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met elektra voor een waterpomp of verlichting. Kom voor een vrijblijvend advies naar ons tuincentrum. Onze hoveniers helpen u graag een handje met de aanleg van uw vijver!

Ornamenten en verlichting:

Wanneer u een vijver heeft aangelegd, heeft u waarschijnlijk rekening gehouden met de benodigde elektriciteit voor verlichting of voor de waterpomp. Aan deze pomp kunt u een spuitornament of fontein koppelen. Het assortiment in spuitfiguren is divers. De meeste figuren zijn van metaal, maar ook kunststof, steen en koper zijn veel gebruikte materialen.

Verlichting in en om de vijver geeft de vijver een sprookjesachtig aanzicht. Een veilige manier van verlichting is zwakstroomverlichting, makkelijk in te graven en een snel resultaat. Ook lampjes op zonne-energie zijn te koop, hoewel het aanbod hierin over het algemeen beperkt is. De verlichte glazen bollen die op het wateroppervlakte drijven maken uw vijver nog mooier.

Pompen en filters:

Afhankelijk van de grootte van de vijver kiest u een pomp. In eerste instantie wordt een pomp aangeschaft om het vijverwater in beweging te houden maar ze kunnen ook worden gebruikt voor watervalletjes, een fontein aan te sluiten of het water naar de filter te pompen. Voor een fontein is het belangrijk te bepalen hoe hoog de pomp het water kan oppompen en het aantal liters dat hij per minuut kan verpompen. Voor een fonteinstraal van 50 cm is een pomp met een capaciteit van 30/40 liter per minuut geschikt. Speciale kopstukken geven een extra dimensie aan de fontein.

Wanneer de vijver troebel wordt kan dat verschillende oorzaken hebben, maar vaak biedt een filtersysteem uitkomst. Er zijn diverse soorten filtersystemen, het conventionele systeem die het water grof filtert, maar ook filters met twee- of meer kamers waar het water doorheen geleid wordt. Natuurlijk kunnen we u hierover uitgebreid inlichten. Neem gerust wat van uw vijverwater mee naar onze winkel, dan testen wij uw water en kunnen we u van een goed, onderbouwd advies voorzien.

Vissen:

Als we aan vissen denken dan komt de Goudvis op de eerste plaats. Deze sociale en bovendien sterke vis voelt zich al snel thuis. Wilt u een stapje verder? Kijk dan eens naar een mooie Goudwinde: deze mooie vis zwemt graag aan de oppervlakte waar hij op muggen jaagt.

De Koi vissen die nog steeds erg populair zijn, hebben veel ruimte nodig en passen niet in een doorsnee vijver. Laat u zich over deze dure, maar prachtige vissen goed voorlichten.

Over het voeren van de vissen kunnen we kort zijn: eens in de 2 dagen is voldoende. Strooi het voer in de vijver, wat na 10 minuten niet weg is moet u verwijderen.
Zorg bij strenge vorst dat een deel van de vijver openblijft door middel van een ijsvrijhouder of beluchtingsset of probeer een plek in het ijs open te houden.